• SANTIAGO DE COMPOSTELA CAPITAL ESPAÑOLA DA ECONOMÍA SOCIAL
  • UNINOVA
  • BIO POLO SIONLLA
  • AXENDA URBANA 2030 SANTIAGO DE COMPOSTELA

Mais alá da agricultura vertical

O mercado agrícola vertical global foi valorado en $ 1.5 mil millóns en 2016, e os prognósticos predín que alcanzará o $ 6.4 mil millóns para o 2023, segundo Market Allied Research 2017. A industria atrae a investidores altruístas atraídos por promesas que van desde grandes marxes de ganancias ata prácticas agrícolas máis sustentables. Tamén atrae a innovadores atraídos pola súa avanzada tecnoloxía.

Galicia ten potencial no desenvolvemento de produtos con propiedades saúdables

As expertas participantes no evento aludiron a sectores sinérxicos coa biotecnoloxía como o lácteo, a agricultura, o sector vitivinícola, a pesca ou mesmo a extracción de algas. Son sectores horizontais; hai que buscar que ferramentas biotecnológicas poden aplicar eses sectores no desenvolvemento de produtos innovadores que xeren valor engadido. Ambas as expertas animaron ás empresas biotecnológicas galegas a explorar esa vía.

O negocio dos sensores de humidade de chan

O uso de sensores de humidade de chan en terras agrícolas mellorou a produtividade dos campos e reduciu o consumo de auga. Os sensores de humidade de chan axudan a evitar problemas de rega excesiva. No  ambito da cidade axuda a manter o céspede verde e tamén aos construtores para ter unha idea do contido de auga do chan, o que axuda a sentar as bases para a construción.

Lánzase unha plataforma aberta de información e datos xeográficos en tempo real

Isto posibilitará que terceiros (institucións, como axencias espaciais nacionais, PEMES e novas empresas) cren servizos empresariais innovadores baseados en datos de satélites, con múltitude de aplicacións en campos tan diversos como o control de pragas na agricultura, a prevención de lumes no monte ou o inventario de recursos cinexéticos.

A tecnificación da agricultura

En todas as rexións agrícolas de España, a demanda de enxeñeiros e enxeñeiros técnicos agrarios é puxante, e todo iso debido á alta tecnificación que xa ten o campo. Entre as cuestións que só pode manexar un técnico, atópanse aspectos como a selección de sementes, control biolóxico de pragas, estruturas de refrixeración, regadío ou xestión de residuos.

 

O cambio á agricultura orgánica podería reducir as emisións de gases de efecto invernadoiro

O estudo, publicado na revista Nature Communications, descubriu que ao combinar a produción orgánica cunha dieta cada vez máis vexetariana, maneiras de reducir o desperdicio de alimentos e un retorno aos métodos tradicionais de fixación de nitróxeno no chan en lugar de usar fertilizantes, a poboación mundial proxectada para 2050 de máis de 9 mil millóns poderían alimentarse sen aumentar en gran medida a cantidade actual de terra baixo produción agrícola

¿Economía circular? ... Xa se facía nas aldeas

Mentres na gandería industrial as deposicións dos animais son un problema difícil de xestionar, na leira é o ingrediente máxico para devolver fertilidade á terra. Mentres nunha cidade prodúcese unha cantidade inxente de malgasto alimentario, gran parte do cal acaba en vertedoiros, os lixos dun fogar campesiño alimentan ao gando ou, ben compactadas, enriquecerán o chan onde crecerán as verduras no próximo ciclo agrario.

Beneficios do cambio á agricultura orgánica

O estudo, publicado na revista Nature Communications, descubriu que ao combinar a produción orgánica cunha dieta cada vez máis vexetariana, maneiras de reducir o desperdicio de alimentos e un retorno aos métodos tradicionais de fixación de nitróxeno no chan en lugar de usar fertilizantes, a poboación mundial proxectada para 2050 de máis de 9 mil millóns poderían alimentarse sen aumentar en gran medida a cantidade actual de terra baixo produción agrícola.

Os abonos poden reducir o contido en Cadmio das hortalizas

Isto dános unha idea do tremendo potencial que ten o correcto manexo dos chans para moitas facetas da agricultura, non soamente no incremento do rendemento dos cultivos, senón tamén en facelos máis saudables e máis sustentables medioambientalmente.
Tratáse dun exemplo mais de como a investigación orientada á produción ssustentable de alimentos, permite mellorar o rendemento das explotacións agrícolas e obter productos mais saudables.